Robert Vis
Mijn leven heeft redelijk in het teken gestaan van het net iets anders zijn. Dingen goed begrijpen maar op school toch op onverwachte dingen vastlopen. En vooral op de basisschool flink gepest. Er was iets maar men wist nooit wat. Tot tien jaar geleden het verlossende woord Asperger kwam. Dit gaf mij een hoop inzicht in mij zelf, maar gaf mijn ook een geheel nieuwe wereld van denken en gedrag om te onderzoeken.
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in gedrag en psychologie, ben ook in de zorg en welzijn sector werkzaam geweest. Maar richt mijn nu op het onderwerp Autisme. Hoe werkt het Autisme zelf, maar ook hoe komt het dat het zo’n moeilijk te begrijpen onderwerp is voor buitenstaanders maar ook hulpverleners. Naast een gezin met baby opkomst, focus ik me op het onderwerp autisme en de vraag: Wat kan ik doen om te helpen, dat mensen zo goed mogelijk met hun problemen om kunnen gaan en eenieder het beste uit zichzelf kan halen? Een vraag met velen invalshoeken waarvan ik er een op Autminds uiteen wil zetten.
Het onderbewustzijn neemt een aanzienlijk deel van onze denkkracht voor zijn rekening. Het speelt een belangrijke rol bij ons leren, besluiten nemen, meningen vormen, ideeën ontwikkelen en nog veel meer. Toch wordt er vaak maar weinig aandacht aan besteed.
En dat is zonde wat slechts een basale kennis over deze belangrijke kant van je zelf kan je in het dagelijks leven een hoop goed doen.
Juist omdat je niet bewust bent van dit deel van je brein, is er soms wat extra aandacht nodig voor de juiste balans.
In mijn bijdrage Zal ik kort in gaan wat het onderbewust zijn is.
Vervolgens zal ik vooral in gaan op twee belangrijke functies.
Denkwerk
Het onderbewust zijn doet een hoop van je denkwerk voor je, het is dus van groot belang om goed te weten hoe je hier het beste uit kan halen. Wat heeft het nodig om optimaal te functioneren en wat kan er juist in de weg zitten?
Mening vorming.
Je onderbewustzijn speelt een grote rol bij het vormen van opvattingen en het nemen van beslissingen. Dit werkt vaak anders dan mensen denken, en het heeft een aantal “ongelukkige” neigingen die de nodige valkuilen met zich meebrengen. Hier meer grip op krijgen kan dus van groot belang zijn.
Hoe kan je je bewustzijn het werk van je onderbewust zijn laten controleren? En hoe zet je je onderbewustzijn op de juiste manier aan het werk?
Ik zal dit mede uiteenzetten met een aantal voorbeelden die juist bij autisme een grote rol spellen, maar die breed toepasbaar zijn.
Bewustomgaan met je onderbewuste – Robert Vis