Monica & Annelien

Wij zijn Monica. en Annelien. Allebei moeders met een vorm van autisme.

Monica: ik heb daarnaast ADHD. Ik ben 35 jaar oud en getrouwd met een autistische man. In ons neurodiverse gezin zijn 2 jonge kindjes van 3 en 0 jaar oud. Ik heb de opleiding sociaal pedagogisch werker gedaan (klassen assistent), door omstandigheden kreeg ik toen mijn 1e burnout. Later heb ik me vrijwillig ingezet als ervaringsdeskundige bij een logeerhuis voor kinderen met gedragsmoeilijkheden. Na mijn studie dierenverzorging heb ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij een asiel. Ook toen bleek betaald werk niet mogelijk. Wel blijf ik me inzetten als ervaringsdeskundige, geef ik lezingen en geniet ik van ons gezin.

Annelien: ik ben 39 jaar oud en ook getrouwd. Met mijn man heb ik 2 kinderen van 8 en 4 jaar oud. Ik heb meerdere opleidingen gedaan, waarvan 1 behaald (interieur vormgever). Na mijn studies vond ik werk op kantoor. Door contact met andere autistische mensen kreeg ik interesse in ervaringswerk. Ik volgde cursussen in ervaringsdeskundigheid en ben nu gespreksleider voor een groep ouders. Op social media deel ik mijn verhalen en die van andere neurodivergente ouders. Ik wil een brug slaan tussen de inzet van ervaringsdeskundigen en kennis van deskundigen, zodat beter bekend wordt waar je hulp en steun kunt vinden na de diagnose.

Selfcare voor ouders met autisme

Dit gaat over onze ervaringen als ouder met autisme. En de balans vinden tussen goed voor jezelf zorgen en je gezin: “Vanuit een lege kan kun je niet schenken”.
Als ervaringsdeskundige in autisme en moederschap hebben we geleerd hoe belangrijk selfcare is. Dit is vooral belangrijk bij depressie en om overvraging te voorkomen.

We delen onze tools, zoals een uitgebreid kraamplan en emotie regulatie plan. In zo’n plan staan de activiteiten die je kunt doen ter ontspanning. Naar buiten gaan, muziek, yoga nidra, thee drinken, sociaal contact en hoe je de balans houdt. Het gaat om praktisch uit te voeren acties, die bij jouw passen. Maatwerk.

Ook gaan we dieper in op de zwangerschap. Hoe kun je je dan al voorbereiden op het ouderschap? Welke boeken raden we aan? En waar kun je hulp vinden?

Bij elkaar zullen we veel ervaringen en praktische tips delen over het ouderschap.

Naar informatie-pagina
Naar programma-pagina
Naar kaartjes-pagina
Naar deelnemers-pagina
Naar thema-pagina
Naar sprekers-pagina
Naar vrijwilligers-pagina
Naar downloads-pagina
Naar locatie / online-pagina
Share