Jorik Mol

Hoewel Jorik Mol (hij/hem/die/diens) Nederlands is, woont en werkt hij in Groot-Brittannië, waar hij zijn autistische ‘community’ heeft mogen vinden. In 2024 komt zijn eerste boek uit, via Jessica Kingsley Publishers. In Feeling Fast and Slow onderzoekt Jorik de dieptes van het autistisch hart, via alexithymia, emotionele aanstekelijkheid en het revolutionaire potentieel van ons empathisch vermogen, wat wij ons op officieel niveau nog altijd ontzegt wordt (boek hopelijk ook spoedig in het Nederlands). Beetje theatraal, altijd met humor en met het hart op de tong, Jorik is als spreker en schrijver over autisme en het neurodiversiteitsparadigma veel gevraagd in binnen- en buitenland. Voor meer informatie, video’s en z’n blog kan hij hier gevonden worden: https://www.jorikmol.com (website in het Engels).

Feeling Fast and Slow: Een Empathisch Autisme?

Voor Feeling Fast and Slow ging Jorik Mol op onderzoek uit. Hoe komt het nou dat wij als autisten zo veel, maar ook zo weinig voelen, en dat allemaal tegelijkertijd? Wat hebben wij als neurodivergente mensen met elkaar gemeen? Hoe kunnen we dat gebruiken om op een nieuwe manier over autisme en neurodiversiteit te denken? Hoe is ons empathisch vermogen een wapen dat tegen ons gebruikt wordt, maar dat ook niets minder dan revolutionair kan zijn?

Deze lezing gaat over het boek en het proces dat daaronder lag. Maar het is ook een oproep tot actie, een uitgestoken hand: wij als autisten zijn onlosmakelijk verbonden met en maken deel uit van andere intersectionele minderheidsgroepen.

Ik hoop dat in de Q&A naderhand andere sprekers/onderzoekers zich geroepen voelen om hun denken en onderzoek buiten de lijnen van het diagnostisch paradigma te stellen.

Naar informatie-pagina
Naar programma-pagina
Naar kaartjes-pagina
Naar deelnemers-pagina
Naar thema-pagina
Naar sprekers-pagina
Naar vrijwilligers-pagina
Naar downloads-pagina
Naar locatie / online-pagina
Share