Thema Autminds 2022: "Over grenzen"

“Grenzen”. Het klinkt als iets concreets, iets tastbaars. Maar hoe makkelijk is een grens aan te wijzen, of preciezer: aan te voelen? Hoe uiten ze zich? Belangrijker, wie bepaalt ze, wanneer ga je een grens over, en wat gebeurt er dan? In de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om te omschrijven waar een grens ligt. Het thema van Autminds is dit jaar Over grenzen; het gaat over grenzen, maar óók óver grenzen. In een dubbele betekenis dus

Grenzen spelen een essentiële rol in het sociale leven. Zonder grenzen leidt vrijheid al snel tot chaos. Ze geven houvast aan menselijke interactie en normbesef. Maar er zijn ook persoonlijke grenzen. De grenzen waar je soms fysiek en mentaal over kan gaan: bij jezelf of bij anderen. Grenzen komen dan ook veel voor in onderwerpen rondom autisme, bijvoorbeeld bij burn-out (burn-aut) die samengaat met eigen grenzen overschrijden en/of niet goed uiten. Want hoe ga je als autist verder bij het bereiken van die grenzen? Alleen door je eigen grenzen te (her-)kennen krijg je meer inzicht en grip op je leven.

Hebben wij autisten werkelijk meer behoefte aan grenzen en duidelijke kaders? Of zijn er ook gebieden waar autisten juist wat minder strak zijn dan anderen? Misschien wel grensverleggend?

Er zijn namelijk ook positieve aspecten aan grenzen overschrijden. Zet jij bijvoorbeeld door waar anderen al tevreden zijn met het resultaat? Welke kaders gebruik jij wanneer je beoogde doel moeilijk bereikbaar lijkt? Kunnen autisten de maatschappij en wetenschap helpen hun grenzen te verleggen door een andere manier van denken?

Grenzen zijn overal en kunnen beperkend werken, maar geven net zo goed steun en duidelijkheid. Soms overvallen grenzen je, soms ondersteunen ze je. Sommige komen van buiten; andere bepaal je zelf. Kortom: een (bijna) grenzeloze bron voor gedachtewisselingen.

Naar informatie-pagina
Naar programma-pagina
Naar kaartjes-pagina
Naar deelnemers-pagina
Naar thema-pagina
Naar sprekers-pagina
Naar vrijwilligers-pagina
Naar downloads-pagina
Naar locatie / online-pagina
Share