Miranda Schoot
Ik ben 47 jaar, getrouwd en moeder van een dochter. Ik woon in Harlingen.
Mijn dochter van 16 jaar heeft autisme (en TOS) en ik weet het sinds mijn 38e jaar. Voor mij was diagnose een zwarte wolk. Ik kon er totaal niet mee omgaan. Ik ben 2,5 jaar ben ik depressief geweest en bijna 3x een burn out gehad.
Na de negatieve periode heb ik zitten na te denken wat ik nu eigenlijk wil. Ik werkte ruim 22 jaar bij de overheid, in de financiële wereld. Ik heb ontslag genomen, wat ik erg moeilijk vond. De stap toch genomen. Dit wilde ik niet meer. Ik heb ontslag genomen.
In 2018 heb ik de opleiding Autismecoach gevolgd en een eigen praktijk begonnen. Ik begeleid (jong) volwassenen met autisme die heel veel stress ervaren in hun werk/privéleven. Ook organiseer ik lezingen en workshops voor mensen met autisme, maar ook voor (zorg)professionals, familie, werkgevers etc.
Mijn passie is om de mensen inzicht, bewustwording en laten ervaren wat autisme betekend voor iemand in thuis-werk- of schoolsituatie.
Karin Simonis-Wigbels
Ik heb zelf geen autisme, de rest van ons gezin wel. Daar hebben we door de jaren heen prima onze weg in gevonden, waardoor we nu een relaxt ‘auti-gezin’ hebben met 2 studerende kinders.
Ik werk al ruim 25 jaar in de zorg en sinds 2016 werk ik als zelfstandig autismecoach voor ouders met autisme. Met name op het gebied van stresshantering en relatiecoaching.
Dit omdat ik geloof dat autisme an sich een goede relatie en goed ouderschap niet in de weg hoeft te staan, maar onbegrip en overprikkeling wel. Ik hoop met hetgeen ik doe bij te dragen aan acceptatie, rust en plezier in auti-gezinnen.
Ik werk altijd met heel veel plezier samen met Miranda. Behalve dat we ons gevoel van humor delen, vullen we elkaar goed aan als het gaat om serieuze dingen. We geven diverse workshops voor volwassenen met autisme, trainingen (o.a. aan zorgprofessionals) en het AutismeBelevingscircuit. Samen willen we hiermee bijdragen aan bewustwording over autisme en de verbinding tussen mensen met en zonder autisme makkelijker laten verlopen.
Om goed samen te kunnen werken is het niet alleen belangrijk om verbinding met elkaar te kunnen maken, maar net zo belangrijk om helder te zijn over je grenzen.
Als je geen weet hebt over die grenzen, kan samenwerking frustrerend en uitputtend zijn. Zeker als je allebei totaal anders functioneert, is het voor geen van beide logisch waarom het zo moeizaam kan verlopen. Dan ontstaat er onbegrip en verwijdering, ondanks dat je beide met de beste intenties samen wilt werken.
In onze presentatie willen we laten zien om wat voor soort grenzen het gaat, hoe je die uit, wat er gebeurt als je een grens over gaat en hoe je rekening met elkaar kunt houden, zodat je samen iets goeds neer kunt zetten.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Fysieke en/of mentale grenzen. Aan wie en wanneer deel je dit wel of juist niet?
- Kijken naar wat kan qua energie en op welk moment.
- Grenzen rondom communicatie: wat werkt wel en wat juist niet?
- Hoe merk je het op als je een grens over dreigt te gaan (bij jezelf of de ander) en hoe geef je dat dan aan?
- Hoe ga je om met de verschillen in hoe je dingen ziet en ervaart?
Miranda en Karin maken er een creatieve en interactieve lezing van met praktijkverhalen en vragen aan het publiek. Zo kun je direct al ervaringen rondom grenzen op doen en jouw ervaring en tips delen. Samenwerking dus 😉
We zullen natuurlijk ook zorgen voor praktische tips voor heldere grenzen voor een fijne samenwerking.