Ik ben Tess (1998), tweedejaars student illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik woon in de buurt van Amsterdam. Mijn stijl bestaat meestal uit heldere vormen en een gefocuste, conceptuele aanpak. Ik werk met verschillende materialen, vooral digitale media en collage.
Op mijn derde is bij mij autisme vastgesteld. Het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Soms draait het rustig mee op de achtergrond, andere keren voelt het allesoverheersend. Met mijn project Ook Maar Mensen probeer ik ervaringen rondom autisme te verbeelden. Een leuke uitdaging en iets waar ik graag mee bezig ben. Ik hoop hiermee een steentje bij te dragen aan een meer gevarieerde beeldvorming over autisme.

Samenvatting

Ook Maar Mensen is een expositie en magazine over negen mensen die vertellen over hun ervaringen met autisme. Het project gaat over beeldvorming in zowel de figuurlijke als de letterlijke zin. Hoe beeld je zoiets abstracts als autisme uit? Hoe laat je zien wat het allemaal kan zijn? Hoe verbeeld je de
emoties, ervaringen en gedachten die daarbij kunnen komen kijken? Ook Maar Mensen is een poging om dat inzichtelijk te maken.

Dit project is ontstaan omdat ik iets wilde toevoegen aan de beeldvorming rondom autisme. Er zijn nog steeds veel stereotypen en aannames over autistische mensen. We zouden bijvoorbeeld allemaal geobsedeerd zijn door nummers, een fotografisch geheugen hebben en geen emoties voelen.
Maar mensen met autisme zijn een enorm gevarieerde groep. Ik wil de bezoeker uitnodigen om verder te kijken dan stereotypen.

Ik heb acht mensen benaderd die net als ik de diagnose ASS hebben. Aan iedereen heb ik vier vragen gesteld: hoe zij hun autisme ervaren, hoe anderen erop hebben gereageerd, en of er dingen zijn die ze willen veranderen of toevoegen aan de manier waarop mensen naar autisme kijken. Er zijn een paar dingen die vaker terugkwamen, maar er waren ook verschillen. Per persoon illustreer ik een selectie van hun antwoorden in collages en digitale tekeningen, met een surrealistische insteek. Dit project is niet bedoeld om het definitieve beeld te zijn van wat autisme is, maar meer een selectie van wat het allemaal kan zijn.

Naar de informatie-pagina
Naar de locatie-pagina
Naar de vrijwilligers-pagina
Naar de toegankelijk-pagina
Naar de programma-pagina
Naar de deelnemers-pagina
Naar sponsors-pagina
Naar de online-pagina
Naar de nieuws-pagina
Naar de sprekers-pagina
Naar de kaartjes-pagina
Navigate to the English-page
Naar de downloads-pagina
Naar de zoeken-pagina
Share