Spreker(s): Martijn Dekker
Organisatie(s): Autscape
Vorm: Lezing
Taal: Nederlands met veel Engelstalig materiaal erbij
Basis/verdieping: Verdieping
Max. aantal deelnemers: n.v.t.
Moet je als deelnemer iets meenemen? Nee

Samenvatting

In 1992 begon, op het nog prille internet, een vorm van autistisch zelfbewustzijn en autistische gemeenschapszin te ontstaan. Op de mailinglijst AUTISM zat een aantal mensen met autisme die er op een gegeven moment schoon genoeg van kregen om betutteld en vernederd te worden door de ouders van autistische kinderen die de lijst domineerden. Zij begonnen toen hun eigen groep, Autism Network International, waar autisten zelf de dienst uitmaakten. Destijds was het voor eenvoudige stervelingen schier onmogelijk om op het Internet een eigen groep te beginnen, dus werd Syracuse University gestrikt voor de hosting. In 1996 organiseerde ANI de eerste Autreat-conferentie, die later Autscape inspireerde. Andere vormen van online gemeenschap zoals live chatten in tekstvorm (#asperger) en een door autisten gedomineerde nieuwsgroep op Usenet (alt.support.autism) verschenen al snel daarna, wat ook in “3D space” (het zogenaamd “echte” leven) zijn weerslag had.

Deze lezing geeft een algemeen overzicht, compleet met afbeeldingen, demonstraties en anecdotes, van de ontstaansgeschiedenis van een autistische meerstemmigheid op het internet, en  hoe die zich geleidelijk ontwikkelde tot een sociale beweging in de “echte” wereld.

Relatie met thema Autminds 2015: Eenstemmig of Meerstemmig

De lezing gaat over hoe autisten, die altijd al hoogstens eenstemmig (maar meestal toch vooral stemloos) waren, zich voor het eerst in meerstemmigheid hebben weten te organiseren.

Presentatie

Martijn Dekker – Het begin van autistic space

Share