Spreker(s): Diederik Weve
Organisatie(s): n.v.t.
Vorm: Workshop met oefeningen/opdrachten (Browsen, Knippen, Plakken en Praten )
Taal: Nederlands
Basis/verdieping: Basis
Max. aantal deelnemers: n.v.t.
Moet je als deelnemer iets meenemen? Ja: beeldmateriaal (foto’s, tijdschriften met veel foto’s) of een laptop of smartphone met internettoegang

Samenvatting

Je ontkomt er niet aan: iedereen heeft een beeld bij autisme. Zeker mensen die geen autisme hebben. Het is dan misschien een stereotiep beeld, want genuanceerde beelden bouw je niet gemakkelijk op als je weinig mensen met autisme kent. Bovendien, mensen met een diagnose heten dan wel allemaal autisme te hebben, maar dat betekent nog niet dat ze gelijk zijn, gelijkgestemd zijn. Hoe verschillend zijn we dan? En waarin gelijk?

Ik denk dat autisme menselijker wordt gevonden naarmate het duidelijker wordt hoeveel verschillen er zijn. Maar, tegelijkertijd wordt –als we de verschillen willen benadrukken- het moeilijker uit te leggen wat dat autisme dan wèl is. Het verhaal wordt namelijk complexer en de boodschap onduidelijker en daardoor misschien wel gemakkelijker vergeten.

Ieders persoonlijke verhaal is het krachtigs als je het van de persoon zelf hoort.

Ik wil anderen helpen ons verhaal door te vertellen. Maar hoe onthouden ze wat wij zeggen? Hoe reproduceren zij onze kracht? Ik kies voor beelden. Ik merk dat zij mijn ervaringen, gedachten & emoties vangen en bewaren. Ik kies voor metaforen, omdat die me vervolgens op nieuwe gedachten brengen, mijn ideeën uitdiepen en aanscherpen.

In deze workshop gaan de deelnemers gezamenlijk en individueel een beeld van autisme schetsen. Individueel kiezen ze beelden die voor hun gevoel bij autisme horen, gezamenlijk schetsen ze uiteindelijk een beeld van autisme. Het totaal is een verzameling van visuele beelden, begeleid met tekst die als boek uitgegeven zou kunnen worden. Testament van de diversiteit van mensen, van mensen met autisme, van autisme. Toegankelijk voor visueel ingestelden, diepgankelijk voor de textuelen.

Na een inleiding vraag ik ieder om een beeld te kiezen, te zoeken. Een krachtig beeld dat een aspect van hun zijn, ervaring of beleving weergeeft; een boodschap of een wens in zich herbergt.   Je wisselt van gedachten over je beeld met een ander en je schrijft een toelichting. 1 woord of 100.

We gaan terplekke proberen de beelden te bundelen: ieder een A4.

Als we enthousiast zijn gaat het idee online: jullie beelden zullen de inspiratie worden voor anderen om hùn beeld bij autisme te delen.

Deelnemers worden gestimuleerd om krachtige beelden te vinden bij hun autisme en dat te delen. Uit de verzameling van die beelden zal blijken in hoeverre er überhaupt eenstemmig en meerstemmigheid bestaat bij de deelnemers aan Autminds. Als vervolgproject zou het natuurlijk prachtig zijn de verzameling online toegankelijk te maken en een ‘open’ boek “Beelden bij Autisme” te lanceren.

Informatie voor de deelnemers

Omdat we terplekke een tentoonstelling van de verzameling beelden willen maken is het handig als je beeldmateriaal bij je hebt (foto’s, tijdschriften met veel foto’s) of een laptop of smartphone met internettoegang.

Wij zorgen voor A4, plakband & viltstiften en een printer.

Presentatie

Diederik Weve – Beelden bij autisme

Share