Spreker(s): Marc Beek
Organisatie(s): Beewise
Vorm: Wandeling
Taal: Nederlands
Basis/verdieping: Basis
Max. aantal deelnemers: 20
Moet je als deelnemer iets meenemen? Ja, warme kleding, goede schoenen, flesje water

Samenvatting

De Autisme Belevings Wandeling

Meer begrip voor autisme ontstaat wanneer mensen met zelf autisme kunnen uitleggen wat autisme bij hun persoonlijk doet. Communicatief helpt het om die persoonlijke verhalen toe te kunnen lichten met voorbeelden uit de directe omgeving, onbegrepen gedrag te kunnen verklaren met waarnemingen die iedereen kent vanuit het dagelijks leven. Zo’n omgeving kan een natuurlijke omgeving zijn, waarbij de dieren en planten de voorbeelden aandragen.

Marc Beek leidt je rond door het bos in de omgeving van het congrescentrum. Als boswachter gebruikt hij beelden en processen in de natuur: ‘De overlevingsstrategie van dieren en planten in de natuur vertoont sterke overeenkomst met het aanpassingsgedrag welk mensen met autisme moeten gebruiken om zich in de maatschappij te kunnen handhaven’.

“Kijk je naar een vliegende vlinder, dan lijkt het veelkleurige insect puur voor ons plezier rond te fladderen.  Maar in de natuur komt puur plezier uitermate weinig voor, zeg maar gerust, niet. Een vlinder fladdert juist heel zuinig rond. Want wanneer een vlinder uit de cocon kruipt heeft het geen mechanisme meer dat beschadigingen kan herstellen. Heel het wezen is op maar een paar taken gericht, de rest telt dan ook niet voor de vlinder. ”

De wandeling bevat meer van dit soort verhalen, die je bewuster kunnen maken van jezelf. Het kan je inspireren om zelf een bepaalde uitdrukking te vinden van wat autisme bij jou doet en hoe je dit beeldend kunt verwoorden. Des te meer mensen met autisme kunnen verwoorden wat autisme individueel met hun doet, des te completer wordt het beeld van de diversiteit van autisme in de samenleving.

De schoonheid van de natuurlijke omgeving maakt de ervaring ook tot een rustmoment.

Lees hier meer over de Autisme Belevings Wandeling.

Informatie voor de deelnemers

Het hele programma speelt zich buiten af in de natuur. Neem voldoende warme kleding mee, een flesje water en draag passend schoeisel.

Verslag

Marc Beek – Verslag van de Autisme Belevings Wandeling

Share