Sylvia Stuurman

Ik ben Sylvia Stuurman, 65 jaar. Bijna 10 jaar geleden kreeg mijn partner de diagnose (toen nog) Asperger. Een jaar of vier geleden kreeg ik zelf de diagnose ASS. Al sinds de diagnose van mijn partner ben ik me als een bezetene gaan inlezen in het onderwerp, zowel via boeken als via wetenschappelijke publicaties.  

Ik werk als universitair docent Informatica bij de Open Universiteit, en merkte dat veel van onze studenten in het autistisch spectrum zitten. Ik ben me een al een flink aantal jaar aan het inzetten om mijn mededocenten inzicht te geven in wat autisme is, met als doel dat de studie uiteindelijk zo wordt ingericht en gegeven dat autistische studenten geen extra problemen tegenkomen. 

Mijn overtuiging is ook dat wanneer je het onderwijs echt inclusief maakt, dus zo dat niemand hindernissen ondervindt, je onderwijs voor iedereen veel beter is. 

Ik ben met een flinke omweg uitgekomen bij de functie die ik nu heb. Zo heb ik onder andere biologie gestudeerd, heb ik een winkel in gordijnstoffen gehad, en ben ik systeembeheerder geweest.   

Een website bijhouden doe ik al meer dan 25 jaar. Ik heb zelfs verschillende websites: een aantal die met reizen en motorrijden te maken hebben, en een aantal die met autisme te maken hebben. Mijn website, https://www.sylviastuurman.nl , is dan ook een wegwijzer naar die  verschillende websites. 

Mijn zoektocht naar de essentie van autisme heeft me op de theorie van de predictive coding gebracht, die ik een eigen invulling heb gegeven.  

In 2021 is een boek van mij uitgekomen, Autisme is geen puzzel, dat gebaseerd is op deze theorie. https://www.zorgboeken.nl/shop/autisme-is-geen-puzzel/ 

Bewust leven: prikkelgevoeligheid net anders 

Prikkelgevoeligheid wordt langzamerhand, terecht, gezien als een centrale eigenschap bij autisme. Het voordeel daarvan is dat wie autistisch is nu gemakkelijker op het idee komt om te vermijden langdurig aan veel prikkels blootgesteld te worden, maar het nadeel is dat het een nadelige eigenschap lijkt.  

De predictive coding theorie[1] is de theorie van het voorspellende brein. Alle hersenen werken op die manier, door niet voortdurend alle `prikkels’ die via de zintuigen binnenkomen te verwerken, maar door te voorspellen, op basis van wat ze al weten, wat er binnen zal komen. Alleen wat werkelijk afwijkt en belangrijk is wordt aan je bewustzijn doorgegeven. 

Bij autisme vinden je hersenen veel méér belangrijk en afwijkend dan wanneer je niet autistisch bent. Je bewustzijn wordt dus voortdurend aangesproken, met details die afwijken van wat je hersenen hadden voorspeld. 

Prikkelgevoeligheid wordt daarmee iets actiefs (je hersenen besluiten dat ze iets aan je bewustzijn moeten doorgeven versus prikkels die op je inwerken). Bovendien is de consequentie dat je bewuster leeft dan anderen, wat natuurlijk iets waardevols is. 

Ik zal ook kort ingaan, met een paar voorbeelden, hoe geboren worden met dit soort hersenen andere `verschijnselen’ van autisme heel goed kan verklaren. Op die manier kan iedereen er een persoonlijk verhaal mee maken. 

1.- Van de Cruys, S., Evers, K., Van der Hallen, R., Van Eylen, L., Boets, B., de-Wit, L., & Wagemans, J. (2014). Precise minds in uncertain worlds: predictive coding in autism. Psychological review121(4), 649.  

link naar de informatie pagina
link naar de deelnemers pagina
link naar de vrijwilligers pagina
link naar de programma pagina
link naar de thema pagina
link naar de downloads pagina
link naar de kaartjes pagina
link naar de sprekers pagina
link naar de locatie en online pagina

Share
Skip to content